Kaketsu

Suomenmaa-lehti
Sijaisuudet Suomenmaa-lehdessä
29.4.2020
Nuori Voima -lehti
Nuori Voima, Kaltio ja Kaleva
27.4.2020

Kaketsu

  • TaskSuspendisse fermentum erat. Duis consequat tortor. Mauris ut tellus a dolor. Suspendisse nec tellus.
Kustantaja ja sivumäärä:

Nispero, 160 sivua

Ilmestynyt:

8/2019

Tekijät:

Sanna Krook & Uma Nissi

Graafinen suunnittelu:

Henna Raitala

Kannen logo:

Petri Kulju

Toimitustyö:

Mirkka Oja-Leikas

ISBN:

978-952-66-2624-6


Valokuvaaja Sanna Krook tallensi lähiöelämää useiden vuosien ajan yhdessä tutkija, KT Uma Nissin kanssa. Kaketsu ilmestyi elokuussa 2019.

Lähiön asukkaat ovat äänessä tutkija, KT Uma Nissin haastatteluissa. Kirjassa on myös Uma Nissin omakohtainen artikkeli. Artikkelissa Nissi pohtii kokemuksiaan vähävaraisuudesta ja elämästä lähiössä, josta taloudellisten resurssien niukkuudesta huolimatta löytyy monikerroksista yhteisöllisyyttä.

Oululainen metsälähiö Kaukovainio on tyypillinen suomalainen matalan tulotason ja korkeiden työttömyyslukujen lähiö. Kaukovainion kaltaisia, 60- ja 70-luvulla rakennettuja huonomaineisia lähiöitä löytyy jokaisesta suomalaisesta kaupungista. Suomessa 1960- ja 1970-lukujen valtava massamuutto maalta kaupunkiin johti lähiöiden syntymiseen.

Lähiö on koti kuitenkin yli neljäsosalle suomalaisista. Paikasta, johon kenelläkään ei ollut juuria, syntyi juureva kotiseutu. Paikka, johon kaivataan. Koti, johon palataan. Kaukovainio on kiehtova paikka ristiriitaisuudessaan: se on yhtäaikaa maaseutumainen ja urbaani, tavallinen ja absurdi, lähiö metsässä.

Juttu kirjasta Kalevassa (tilaajille)